niedziela, 25 stycznia 2015

Wegańskie bolognese

Miał być post o odchudzaniu, ale pomyślałam, że przyda się mały przerywnik. ;) Zapraszam zatem na prosty, a przy tym pyszny przepis z wykorzystaniem zielonej soczewicy.


Soczewica jest świetnym źródłem białka i alternatywą dla produktów odzwierzęcych w dostarczaniu tego składnika odżywczego. Wspomnę tylko, że obecne normy dietetyczne zalecają spożywanie białka roślinnego i zwierzęcego w stosunku 2:1. Dlatego też warto czasem zrezygnować z "mięcha" na rzecz nasion, czy "strączków" :)
Oprócz dużej zawartości białka, soczewica jest także dobrym źródłem potasu, wapnia i kwasu foliowego. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, czyli nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi, poziom insuliny nie rośnie gwałtownie, a dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na napady głodu w niedługim czasie po spożyciu posiłku.

Składniki:
* soczewica zielona - 40g
* makaron pełnoziarnisty - 50g
* oliwa - 1 łyżka
* oliwki czarne - 30g
* cebula - 1/4 sztuki
* pomidory z puszki - 200g
* listki świeżej bazylii
* sól morska, pieprz

Porcja ma 490 kcal.

Przygotowanie:
1. Gotujemy soczewicę w około dwa i pół razy większej objętości wody. Uważamy, aby przy końcu gotowania soczewica nam się nie przypaliła.
2. W czasie, gdy soczewica się gotuje - gotujemy makaron al dente.
3. Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, ugotowaną soczewicę, oliwki i dusimy kilka minut.
4. Pod koniec duszenia danie doprawiamy solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii.
5. Gotowym sosem polewamy makaron i gotowe!
Całość możemy posypać startym parmezanem, ale wówczas kaloryczność dania odpowiednio się zwiększy.


Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, lubię takie proste dania. Ostatnio szukałam jakiejś inspiracji na strączki i teraz dzięki TObie już mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Paryska88! :) Mam nadzieję, że będzie Co smakowało i polecam się na przyszłość :)

      Usuń