środa, 14 stycznia 2015

Tosty z awokado i serem cheddar na dobry początek dnia :)

Dzisiaj jest dobry czas, aby pomyśleć o jutrzejszym śniadaniu ;)
Moja propozycja dla Was to tosty z awokado i serem cheddar. Tosty są bajecznie proste w przygotowaniu i nie zabierają dużo czasu. Połowę porcji można również spokojnie zjeść jako podwieczorek.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu - kilka słów na temat awokado. 
Awokado jest wręcz genialnym owocem. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (dziwne jak na owoc, prawda? ;)), które pomagają zrównoważyć poziom dobrego i złego cholesterolu, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na choroby układu krążenia. Obecność tych kwasów zwiększa także przyswajanie karotenoidów takich jak likopen. Awokado zawiera również luteinę - antyoksydant szczególnie ważny dla zdrowia oczu. Awokado jest bogate w potas (ma go znacznie więcej niż banany), który wspomaga układ nerwowy, pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Awokado zwiera także kwas foliowy, szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga rozwój układu nerwowego u płodu. 
O właściwościach zdrowotnych awokado możnaby chyba napisać cały elaborat. Jakieś wady? Jedna - duża kaloryczność! 100 gram tego owocu to aż 160 kcal!
Ale myślę, że ze względu na korzyści zdrowotne możemy przymknąć na to oko ;)

Pewnie zaskoczy Was, że użyłam w przepisie sera żółtego, który zwykle jest wrogiem nr 1 dla osób będących na diecie. Osobiście nie jestem jego przeciwnikiem, a wręcz mogę uchodzić za jego miłośniczkę ;) Uwielbiam dobry ser! Pomimo dużej zawartości tłuszczu, żółty ser jest świetnym źródłem białka i wapnia. Koronną zasadą w jego stosowaniu powinien być UMIAR! Warto wybierać też sery o ostrym, specyficznym smaku, gdyż wtedy zużyjemy ich mniej do danej potrawy. Chcę podkreślić jeszcze jedno - nie jestem fanką serów light. Nie zawierają one dużo mniej tłuszczu, a walory smakowe są gorsze.
Ale powróćmy do tostów ;)


Składniki:
*dwie kromki chleba razowego ok. 70 g. (u mnie słonecznikowy)
* połowa niedużego awokado
* sos tabasco (pikantne przyprawy podkręcają metabolizm)
* ok 20 g. czerwonego sera cheddar (dobrze komponuje się także twardy ser kozi)

Tosty mają ok. 340 kcal.

Przygotowanie:
1. Obieramy awokado. Połowę owocu wrzucamy do blendera lub rozgniatamy w miseczce przy pomocy widelca.
2. Do zmielonego awokado dodajemy do smaku sos tabasco i mieszamy.
3. Chleb podpiekamy w tosterze.
4. Ser ścieramy na grubej tarce.
5. Gotowe tosty smarujemy pastą z awokado i posypujemy startym serem. Gotowe!

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz