czwartek, 8 stycznia 2015

Zupa pietruszkowa - pychota! :)

Dzisiaj chciałabym Wam proponować zupę z korzenia pietruszki. Gwarantuję Wam, że jeśli raz ją zrobicie - na stale zagości w Waszym domowym menu :)
Dlaczego warto jeść tę pyszną zupę? Oprócz niepowtarzalnego smaku, zupa ta jest nieoceniona dla naszego zdrowia. A to za sprawą korzenia pietruszki, który jest bogaty nie tylko w takie minerały jak wapń i fosfor, ale także w witaminy z grupy B,  prowitaminę A, witaminę C i kwas foliowy. Pietruszka ma działanie rozkurczające, co pomaga łagodzić bóle menstruacyjne. Działa także moczopędnie, dzięki czemu przyspiesza usuwania toksyn z organizmu oraz pomaga usuwać nadmiar wody likwidując obrzęki. Jedzenie pietruszki wspomoże nas również w walce z bólami reumatycznymi i zapaleniem pęcherza moczowego oraz wpłynie pozytywnie na pracę nerek. Jedzmy zatem pietruszkę! :)



Zupa pietruszkowa inspirowana jest przepisem, który pochodzi z Gazety Wyborczej. Z podanych składników otrzymamy 3 porcje.

Cała zupa ma ok. 608 kcal co oznacza, że porcja zupy ma nieco ponad 200 kcal.

Składniki:
* 3 korzenie pietruszki
* 1 średnia gruszka
* 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
* 1 litr bulionu warzywnego
* 1 kromka chleba graham (ok. 30 g)
* 6 orzechów włoskich
* przyprawy: tymianek, sól morska, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa

Jak robimy naszą zupę?
1. Pietruszkę pokrój w talarki i podsmażaj ją w garnku na oliwie przez kilka minut.
3. Do pietruszki dodaj obraną i pokrojoną w duże kawałki gruszkę. Ponownie podsmażaj wszystko razem przez kilka minut.
4. Do podsmażonej gruszki i pietruszki dodaj bulion warzywny i tymianek.
5. Gotuj wszystko aż pietruszka będzie miękka (ok. 20 minut).
6. Poczekaj aż zupa nieco przestygnie (oszczędzamy ostrza w blenderze), a następnie zblenduj ją na gładki krem.
7. Posiekaj orzechy i podpraż je na suchej patelni. W międzyczasie wrzuć do tostera kromkę chleba. Po zgrillowaniu pokrój chleb w drobną kostkę.  
7. Do zupy dodaj do smaku: sól, gałkę i pieprz cytrynowy. Całość podgrzej.
8. Zupę podawaj posypaną uprażonymi orzechami i grzankami. Możesz także udekorować ją natką pietruszki lub listkami tymianku.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz