Miał być post o odchudzaniu, ale pomyślałam, że przyda się mały przerywnik. ;) Zapraszam zatem na prosty, a przy tym pyszny przepis z wykorzystaniem zielonej soczewicy.
Oprócz dużej zawartości białka, soczewica jest także dobrym źródłem potasu, wapnia i kwasu foliowego. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, czyli nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi, poziom insuliny nie rośnie gwałtownie, a dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na napady głodu w niedługim czasie po spożyciu posiłku.
Składniki:
* soczewica zielona - 40g
* makaron pełnoziarnisty - 50g
* oliwa - 1 łyżka
* oliwki czarne - 30g
* cebula - 1/4 sztuki
* pomidory z puszki - 200g
* listki świeżej bazylii
* sól morska, pieprz
Porcja ma 490 kcal.
Przygotowanie:
1. Gotujemy soczewicę w około dwa i pół razy większej objętości wody. Uważamy, aby przy końcu gotowania soczewica nam się nie przypaliła.
2. W czasie, gdy soczewica się gotuje - gotujemy makaron al dente.
3. Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, ugotowaną soczewicę, oliwki i dusimy kilka minut.
4. Pod koniec duszenia danie doprawiamy solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii.
5. Gotowym sosem polewamy makaron i gotowe!
Całość możemy posypać startym parmezanem, ale wówczas kaloryczność dania odpowiednio się zwiększy.
Smacznego! :)
Bardzo fajny przepis, lubię takie proste dania. Ostatnio szukałam jakiejś inspiracji na strączki i teraz dzięki TObie już mam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Paryska88! :) Mam nadzieję, że będzie Co smakowało i polecam się na przyszłość :)
Usuń