środa, 11 lutego 2015

Sosowo, ale zdrowo! ;)

Dzisiaj proponuję Wam przepis na szybki obiad (szybkość i prostota to moja specjalność! ;)). Co więcej, obiad jest smaczny i zdrowy. W zamierzchłych czasach ;) kiedy to nie wiedziałam jeszcze dosłownie NIC na temat zdrowego odżywiania bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju pasty z dodatkiem sosów śmietanowych. Dzisiejszy przepis jest alternatywą dla takich właśnie sosów. Zapraszam! :)
Kluczem do sukcesu w tym przepisie są dwa elementy: wędzona papryka i parmezan. Wędzona papryka jest naprawdę genialną przyprawą! Smak i zapach tej papryki jest nie do podrobienia. Ja posiadam paprykę, którą widzicie poniżej, ale ostatnio będąc na zakupach zauważyłam, że  firma Kotanyi właśnie wypuściła na rynek swoją przyprawę. 

Jeśli chodzi o parmezan - to właśnie on nadaje smak całemu sosowi, sprawia, że jest on bardziej "treściwy".
Ważnym składnikiem w przepisie są brokuły. Generalnie polecam Wam jak najczęstsze jedzenie tego warzywa, bo jest ono prawdziwą bombą witaminową. Jak dla mnie to prawdziwe super food! ;) Brokuły zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy w postaci witaminy C i A. Dodatkowo są bogate w potas, wapń i kwas foliowy.

Składniki:
* 50 gramów makaronu pełnoziarnistego
* 100 gramów piersi z kurczaka
* 150 gramów brokuła
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżka drobno startego parmezanu
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* pomidorki koktajlowe - 100 gramów (ok. 6 sztuk)
* płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
* papryka wędzona, sól morska

Kaloryczność potrawy - 500 kcal

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka obieramy z błonek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso solidnie doprawiamy wędzoną papryką i solą morską.
2. Makaron i brokuły gotujemy al dente.
3. Kurczaka podsmażamy na oliwie na złotobrązowy kolor.
4. W miseczce mieszamy jogurt naturalny, parmezan i otartą skórkę z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy wszystko razem.
5. Makaron z sosem przekładamy na talerz. Dodajemy usmażonego kurczaka, brokuły i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i ma takie przyjemne kolory, że chciałoby się od razu zjeść :)
    Też często dodaję sera by nadał nieco treści i smaku potrawie, fajną opcją jest też feta lub mozzarella.
    Jeszcze nigdy nie próbowałam papryki wędzonej, zawsze używałam tej zwykłej. Koniecznie muszę spróbować, bo coś czuję, że na pewno smak podejdzie pod mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, feta i mozzarella też fajnie "podbijają" smak potraw. A wędzoną paprykę koniecznie wypróbuj - polecam! :)

      Usuń