niedziela, 5 lipca 2015

Kluski lewniwe z koperkiem, bobem i innymi warzywami

Lato jest świetną porą roku na próbę zmiany swoich nawyków żywieniowych. Dostępnych jest całe mnóstwo świeżych warzyw i owoców, a dodatkowo nie musimy na nie wydawać fortuny jak to zazwyczaj ma miejsce zimą. Są takie warzywa, które jem tylko latem, które z latem mi się kojarzą, a po które nie sięgam zimą. Takim warzywem jest bób, który wprost uwielbiam i który zawsze smakuje mi "wakacjami" :)
Zapraszam Was na przepis z wykorzystaniem tego pysznego warzywa.


Bób jest rośliną strączkową i jak inni przedstawiciele tej rodziny zawiera sporą ilość białka, jednak jak w przypadku większości białek roślinnych jest to białko niepełnowartościowe. Cechą charakterystyczną bobu jest natomiast duża zawartość kwasu foliowego. 100 gram tego warzywa pokrywa z powodzeniem dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik pokarmowy. Jest to świetna wiadomość dla kobiet w ciąży, które powinny przykładać dużą wagę do spożywania pokarmów bogatych w kwas foliowy (pod warunkiem, że nie mają cukrzycy ciążowej) oraz dla osób cierpiących na anemię. Bób jest także polecany osobom z chorobami układu krążenia ponieważ obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. Bób zawiera sporą ilość witamin z grupy B i potasu. Na bób muszą jednak uważać diabetycy ponieważ jego indeks glikemiczny po ugotowaniu jest wysoki IG=80. Bób najlepiej gotować na parze ponieważ wówczas unikniemy nadmiernej starty witamin, która podczas tradycyjnego gotowania może sięgać nawet 40%!

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepis z wykorzystaniem bobu, który jest inspirowany przepisem pochodzącym z książki dr Anny Lewitt "Dieta garstkowa".

Kluski leniwe z warzywami (przepis na dwie porcje)
I porcja ma ok. 550 kcal.

 Składniki:
*mąka pszenna pełnoziarnista – 50g
*mąka pszenna zwykła – 80 g
*jajko
*koperek – 10g (czubata łyżka)
*ser biały póltłusty – 250 g
*ser biały chudy – 50g
*cukinia – 150g (1/4 sztuki)
*bób – 120g
*marchew – 90g (2 średnie sztuki)
*cebula czerwona – 1 sztuka
*olej - łyżeczka
*sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ser mielimy w maszynce. Mieszamy go z mąkami, jajkiem i posiekanym koperkiem, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Ze składników zagniatamy ciasto. 
2. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na wałek o średnicy ok. 2 cm, a następnie kroimy w poprzek na kluseczki.
3. Bób dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy dwa razy większą ilością wody i gotujemy do miękkości. Alternatywnie gotujemy na parze. Po ugotowaniu bób wyłuskujemy ze skórki. 
4. Obraną marchew kroimy w kostkę, podobnie cukinię i cebulę. 
5. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy do niej marchew i cukinię. Chwilę podsmażamy.
6. Warzywa podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż zmiękną. Na koniec dodajemy do nich ugotowany bób, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. 
7. Kluski gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie. Odcedzamy po wypłynięciu na powierzchnię.
8. Kluski podajemy z ugotowanymi warzywami. 

Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Bób jadłam chyba tylko raz, kiedy byłam jeszcze mała i moja koleżanka wzięła całą reklamówkę ugotowanego bobu na podwórko :D Z tego, co pamiętam, to mi smakowało, ale jak konkretnie bób smakuje, nie potrafię sobie przypomnieć. Coś mi się wydaje, że w najbliższym czasie powinnam to nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj koniecznie musisz to nadrobić, zwłaszcza teraz jak jest możliwość kupienia świeżego bobu :D

      Usuń
  2. Pysznie to wygląda, chyba wiem co w tym tygodniu zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają, muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń