czwartek, 19 marca 2015

Lekka sałatka na powitanie wiosny :)

Już jutro pierwszy dzień wiosny! :) Powoli robi się co raz cieplej, słońce w końcu przestaje chować się za chmurami, a w nas wstępuje nowa życiowa energia :) Wiosną też powoli zmienia się nasze odżywianie. Łaskawszym okiem zaczynamy patrzeć w stronę "ciut" lżejszych potraw od tych, które jedliśmy zimą. Uczcijmy zatem nadchodzącą wiosnę pyszną i lekką sałatką ;) Przepis poniżej :)

 
Proponuję dzisiaj sałatkę opierającą się w sumie na trzech składnikach, które świetnie się ze sobą komponują: wędzone tofu, gruszka i uprażone płatki migdałów. Całość - palce lizać! :)

Składniki:
* wędzone tofu- 90g
* sałata mix - 50g (2 garście)
* gruszka - 1 nieduża
* płatki migdałów - 1 łyżka
* miód - pół łyżeczki
* sok z cytryny - 1 łyżka
* oliwa z oliwek - 1 łyżka

Kaloryczność potrawy - ok. 360kcal

Przygotowanie:
1. Tofu i umytą gruszkę kroimy w kostkę. Gruszkę można wcześniej obrać, ale wówczas tracimy sporo cennych składników odżywczych znajdujących się w skórce.
2. Na suchej patelni prażymy na złoty kolor płatki migdałów.
3. W miseczce łączymy oliwę, sok z cytryny i miód - mieszamy nasz dressing do jednolitej konsystencji.
4. Na talerzu rozkładamy umytą sałatę, tofu i gruszkę; posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Całość polewamy dressingiem.

Smacznego! :)
 

 

4 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie próbowałam tofu, ale już od dłuższego czasu postanawiam spróbować. Tą sałatką mnie ostatecznie przekonałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) ale koniecznie kup wędzone. Naturalne jest bez smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Często jem tofu, ale nie nie jestem wegetarianką :) Gdzie je kupiłaś?
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie z zakupem tofu nie ma problemu. Kupuję w realu albo e.leclercu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń