Proponuję dzisiaj sałatkę opierającą się w sumie na trzech składnikach, które świetnie się ze sobą komponują: wędzone tofu, gruszka i uprażone płatki migdałów. Całość - palce lizać! :)
Składniki:
* wędzone tofu- 90g
* sałata mix - 50g (2 garście)
* gruszka - 1 nieduża
* płatki migdałów - 1 łyżka
* miód - pół łyżeczki
* sok z cytryny - 1 łyżka
* oliwa z oliwek - 1 łyżka
Kaloryczność potrawy - ok. 360kcal
Przygotowanie:
1. Tofu i umytą gruszkę kroimy w kostkę. Gruszkę można wcześniej obrać, ale wówczas tracimy sporo cennych składników odżywczych znajdujących się w skórce.
2. Na suchej patelni prażymy na złoty kolor płatki migdałów.
3. W miseczce łączymy oliwę, sok z cytryny i miód - mieszamy nasz dressing do jednolitej konsystencji.
4. Na talerzu rozkładamy umytą sałatę, tofu i gruszkę; posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Całość polewamy dressingiem.
Smacznego! :)
Nigdy jeszcze nie próbowałam tofu, ale już od dłuższego czasu postanawiam spróbować. Tą sałatką mnie ostatecznie przekonałaś :)
OdpowiedzUsuń:) ale koniecznie kup wędzone. Naturalne jest bez smaku.
OdpowiedzUsuńCzęsto jem tofu, ale nie nie jestem wegetarianką :) Gdzie je kupiłaś?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fit-healthylife.blogspot.com
Generalnie z zakupem tofu nie ma problemu. Kupuję w realu albo e.leclercu.
UsuńPozdrawiam :)